Funda´s
Begravelsesforretning

Nyvej 3C • 6200 Aabenraa • Tlf. 73 62 13 25 • Fax 73 62 13 52
 

 

 

Startside Huskeliste Kontakt Henvisning Ligfølge & Pli

 

Om ligfølge og pli

Når en ambulance med blå blink og sirene kommer kørende gennem trafikken for fuld udblæsning, så er det et lovkrav at andre trafikanter holder ind til siden og gør plads. Det er selvindlysende, at det må være sådan, for det gælder jo "liv eller død", som man siger.
Når en rustvogn og et ligfølge kommer forbi, handler det også om liv og død, omend på en anden måde. Livet for mange af de mennesker der er med til begravelsen vil i al fremtid ikke være det samme, og det vil døden sikkert heller ikke. Der er store ting på spil her, og derfor burde det være lige så selvfølgeligt at holde tilbage for et ligfølge som for en ambulance. Desværre lader det overhovedet ikke til at være tilfældet, tværtimod lader det til, at mange har glemt, hvordan man gør. Jeg tror såmænd ikke, at det er af ond vilje, men snarere på grund af mangel på omtanke. Og det er ærgerligt! Jeg har således flere gange oplevet, at folk er kommet snakkende og grinende forbi i samme øjeblik, vi bærer en kiste ud til rustvognen. Andre kører upåvirket forbi en rustvogn, der forsøger at komme af sted. Nogle få dytter ligefrem, hvis ikke de lige kan komme forbi et ligfølge. En dag måtte vi pænt vente på en flok stavgængere. En anden dag måtte en enorm gravko absolut parkere lige ved siden af rustvognen. Og vi kan vel at mærke ikke skylde skylden på en uopdragen ungdom, for ofte har de uheldige været folk i en moden alder.

Hvordan gør man?
Det er skik fra gammel tid, at man står stille, indtil et ligfølge er kommet forbi. Kører man bil eller cykel, holder man ind til siden. Mange tager også huen, hatten eller den omvendte kasket af. Alt sammen sker det for at vise den døde og de sørgende den respekt som er så vigtig, når man tager afsked for sidste gang. Det kan rent ud sagt ikke passe, at vi er blevet så fortravlede og afstumpede, at vi ikke vil være med til at omgive begravelserne med den værdighed, som betyder så meget. Så når vi ser et ligfølge komme kørende igennem f.eks. Adsbøl eller Gråsten, så hold stille og hold tilbage. Og har man travlt, så kan man jo glæde sig over, at det sjældent tager mere end et minut eller to. Tiden er under alle omstændigheder givet godt ud. For man bruger den til at vise respekt for et menneskeliv der er slut og for de efterladtes sorg.


Færdselsloven

I færdselsloven §7   -   Udrykningskørsel m.v.
Stk. 6.   Trafikanter skal give fri passage for forsvarets og redningsberedskabets kolonner, grupper af børn under opsyn af leder, ligtog eller andet sluttet optog.


Copyright © 2010 Funda´s Begravelsesforretning